Kikinda: Smanjene plate u javnim preduzećima kako bi se izbegao bankrot

02.08.2014.

Kikinda je prva opština u Srbiji koja je zbog smanjenja troškova i da bi sprečila bankrot, za trideset odsto smanjila plate u javnim preduzećima.

 

U opštini kažu da dve trećine ukupnog javnog duga od oko pola milijarde dinara, čine dugovi javnih preduzeća.

Budžet Kikinde je neodrživ, a jedan od mogućih scenarija mogao bi da bude i bankrot. Zbog toga je opštinska vlast odlučila da, po hitnom postupku, već od avgusta, smanji broj funkcionera u upravi , ukine reprezentacije, putne troškove svede na minimum.

Prvi na udaru bila su javna preduzeća. Plate radnika, u pojedinim preduzećima, nerealno su visoke, čak i preko 90.000 dinara, kaže predsednik opštine.

"Mera štednje koja podrazumeva smanjenje mase plata za 30 odsto, naišla je na otpor u tim preduzećima", kaže Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda.

Direktori javnih preduzeća nisu davali izjave jer su na odmoru. Predstavnici sindikata ipak ne odmaraju. Za njih je ova mera, koja je kako kažu doneta na prečac, neprihvatljiva, jer je u suprotnosti sa zakonom o radu.

"Kikinđani koji rade u privatnom sektoru, međutim, rado bi prihvatili radno mesto u javnom preduzeću, pa čak i za platu umanjenu za trideset odsto", Ilija Drljić, predsednik Samostalnog sindikata Kikinda.

Nakon rebalansa budžeta u septembru, prema najavama opštinske vlasti, uslediće još drastičnije mere štednje i smanjenje plata svim budžetskim korisnicima.

 

Izvor: B92